• Marianne Bækbøl

Vil du ud af hamsterhjulet? Tjek budgettet og hold fokus på dig selv

Opdateret: 25. juli 2019


Gang på gang taler jeg med mennesker, der har det skidt, fordi de arbejder for hårdt i for mange timer hver dag. Når vi går i dybden med deres motiver for at arbejde så meget, handler det ofte om at være som ’de andre’, som vennerne.


Fokus er på hvad andre har, og hvad andre gør Det handler om at kunne være med i de evigt skiftende fortællinger om den seneste rejse til et eksotisk rejsemål på den anden side af kloden, at kunne købe de samme nye og dyre møbler, at kunne tale med om alle de spændende projekter, man lige er blevet leder for, eller om at betage omgangskredsen med det nye interessante og underforstået også højtbetalte job.


De har mest øje for, hvad alle de andre gør, dem med de vellykkede liv og karrierer, og de kommer derved til at ligge under for et selvpåført økonomisk pres i deres iver for at følge med.


Når jeg spørger til, og vi begynder at tale dybere om deres egentlige værdier, deres ønsker og drømme for livet, kommer der helt andre svar frem end fokus på et hæsblæsende mere-end-fuldtidsarbejde eller andres mening om noget som helst. De fleste ønsker og higer dybest set efter noget helt andet.


Pludselig er det ord som kærlighed, samvær, nærvær, fordybelse, ro, faglig udfoldelse og selvudfoldelse, vi taler om.

Det er frygtbaseret adfærd De dybereliggende ønsker om at leve anderledes, overdøves af frygt for at undvære nogle af goderne og den sociale frygt for at skille sig ud fra vennerne, for ikke at kunne tale med, for at træde ud af rollen. De har alle været med til middage og fester, hvor der er blevet grinet af nogle, der gjorde det, skilte sig ud og gjorde noget andet. Og de var med til at grine.


Ud over det med at være bange for at skille sig ud fra ’de andre’, tænker mange i starten mest på, hvad de vil miste ved at arbejde mindre og mindre på, hvad de vil kunne opnå i stedet. Hvad skal der overhovet blive af mig, hvis jeg ikke har en fast løn? Hvordan kan jeg så tjene penge? Derfor starter vi som regel med at tale om økonomi inden der er skabt plads til at tale om drømme. Tre effektive trin til at få fat i dine egne og egentlige ønsker - og få råd til dem I de fleste samtaler kommer vi igennem disse tre punkter og tilhørende spørgsmål. Måske kan de også inspirere dig til at gribe fat om fremtiden selv og blive mindre styret af din økonomi og hvad der sker i din omgangskreds.


1. De fleste tror, at de har brug for at tjene mere end det reelt er nødvendigt, og bliver derfor glædeligt overrasket, når de tager sig sammen til at lægge et budget. Jeg stiller spørgsmål som: Ved du reelt, hvor få penge du kan nøjes med at tjene om måneden, for at det løber rundt? Hvad du kan klare dig for? Det fleste kan med simpel hovedregning rimelig hurtigt give et overslag, andre må kigge nærmere på bankudtogene, for at få overblik.


2. Vi tager budgetluppen frem og finder forandringsmuligheder. Helt spontant kan de fleste komme i tanker om ind til flere steder i budgettet, hvor der kan skrues ned for udgifterne.

Her stiller jeg spørgsmål som: Kan du måske allerede nu se for dig nogle steder i budgettet, hvor du kunne spare? Har du nogle vaner, som det vil være relativt nemt at lave om og spare penge på? Eller kan du måske tjene penge på andre måder, end ved lønarbejde? Er der noget, du kan indkøbe billigere, end du gør nu, er der noget, du kan sælge osv.


Økonomisnakken må ikke fylde mere end højst en tredjedel af samtalen, to tredjedele skal gå til det vigtigste: At forestille sig fremtiden. At lokke de dybereliggende ønsker for fremtiden frem til overfladen.


Det kan være lidt svært, men det er yderst virksomt at forstille sig selv midt i den fremtid, man ønsker sig. SE den for sig, MÆRKE den. Se sig selv om x antal år, når ønskefremtiden er gået i opfyldelse. Det lyder fjollet, men det virker. Fordi det går direkte i følelserne, og vi lagrer og reagerer langt mere på følelser end på tanker.

3. For at lokke tankerne om ønskefremtiden frem og befæste dem mest muligt stiller jeg spørgsmål som: Prøv at visualisere hvordan din hverdag ser ud i ønskefremtiden, hvor alt kan lade sig gøre? Hvad tid står du op? Hvad gør du, når du er vågnet? Hvad har du tid til nu, som du ikke havde før? Hvordan har du det? Hvordan har din krop det? Hvad tænker du på? Hvor er du henne, og hvordan ser der ud? Hvordan har din familie det? Hvorfor har de det som de har det? Hvilke fordele oplever du ved at arbejde mindre? Hvad giver livet dig nu i stedet for mange penge? Hvad har du opnået ved at skifte dit gamle liv ud med et nyt?


Jeg indrømmer blandt at mine egne erfaringer fra mine år som selvstændig med en gennemgående lav indtægt men til gengæld frihed til at følge mine egne lyster, hver dag, og frihed fra stressfremkaldende lønmodtagerproblemer, naturligvis farver min rådgivning.


Jeg er ikke den, der advarer imod at tage livet i egne hænder, tværtimod understøtter jeg enhver realistisk tanke om selvstændighed eller bare mindre arbejde i det hele taget.


At få lov at bruge sin bedste energi på dagen på sig selv og på egne projekter er mange penge værd. Mere værd end at kæmpe stresset og ulykkeligt på daglig basis for at vedblive med at ligne de andre og være med i et stressfremkaldende pseudofællesskab.
91 visninger0 kommentarer

© 2020 – Marianne Bækbøl Rådgivning

Trivsel - Karriere - Stress

  • LinkedIn Social Icon